In memoriam Gaston Coppeye

Op 26 september 2017 overleed Gaston Coppye. Hij was een gewaardeerde dirigent in en buiten de Zennevallei. Vanaf november 2013 dirigeerde hij ook enkele weken de Halse Harmonie.

Gaston kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Heel wat Leeuwenaars zullen zich nog zijn vader Sylvain Coppeye herinneren, die als meester in de dorpsschool de jongens leerde notenlezen en zingen. Na zijn klassieke humaniora studeerde Gaston aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Dat hij een bijzonder begaafd student was, bewees hij met eerste prijzen in notenleer, muziek-geschiedenis, hoorn, transpositie en muziekpedagogie.

Zijn professionele loopbaan oogt indrukwekkend. Van 1973 tot 2012 was hij als hoornist tweede solist actief bij de filharmonie van Antwerpen. De onderwijsmicrobe zorgde ervoor dat hij enkele jaren als leraar aan de muziek-academie van Sint-Agatha-Berchem en de kunstacademie van Brussel aan de slag kon.

Gaston doceerde niet enkel muziek, hij was ook een enthousiaste dirigent die erop toezag dat muzikanten graag naar de repetitie kwamen, maar ook een kundig diplomaat die ervoor zorgde dat er geen onderlinge wrijvingen ontstonden tussen de muzikanten. Getuige daarvan zijn de talrijke fanfare- en harmonieorkesten die hij onder zijn hoede had: Vlezenbeek, Vilvoorde, Appelterre, Ruisbroek, Strombeek-Bever, Terlanen (Overijse), Sint-Jozef Dworp, Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Michael Ter Laenen en het Alaudakoor in zijn geboortedorp.

Hij kreeg op 11 september 2017 nog van de Vlaamse muziekfederatie Vlamo het gouden dirigeerstokje als bekroning voor een leven in het teken van muziek. Toen brachten tijdens een promenadeconcert in de kiosk op de Grote Markt in Halle zes harmonieën en fanfares een pakkend huldemoment voor Gaston. Gaston Coppye dirigeerde er zelf nog de K.M. Sint Cecilia Sint-Pieters-Leeuw voor zijn laatste favoriete muziekstuk ‘Amitiés’ van Lorenzo Pesceddu.

(in memoriam overgenomen uit http://sint-pieters-leeuw.eu)

Comments are closed.