Category Archives: Archief

Huwelijk Lambert en Marleen

Op vrijdag 24 november traden onze bariton Lambert Lenaerts en Marleen Dezitter in het huwelijk. De plechtigheid werd voltrokken in de raadzaal van het oude stadhuis van Halle door Schepen Eddy Buelinckx. Behalve in onze harmonie speelt Lambert ook in Brass Band Alsemberg. Niet minder dan 17 muzikanten uit beide verenigingen samen werden bereid gevonden om Lambert te verrassen met een klein muzikaal optreden. Het geheel werd in goede banen geleid door Wim Stas, dirigent van BBA en ook leraar van Lambert.

Op het moment dat Lambert en Marleen de raadzaal betraden, zetten we plechtig  in met Trumpet Voluntary (J. Clark). Het gezicht van Lambert sprak boekdelen… Na het ondertekenen van de aktes was het tijd voor iets rustigers en speelden we Amazing Grace (John Newton). Het einde van de plechtigheid werd feestelijk afgesloten met de triomfmars uit Aïda van Verdi.

Terugblik op Sint-Ceciliabanket 18-11-2017

Sinte-Cecilia, de patroonheilige van de muzikanten. Een uitstekende reden voor muzikanten en sympathisanten om aan te schuiven aan de feesttafel. Voor de eerste maal kozen we een restaurant als locatie. En het moet gezegd, we werden in de watten gelegd. Het eten was van de bovenste plank en de eigenaars van La Donatella boden ons het aperitiefje aan. Uiteraard kon ook de tombola niet ontbreken. Dankzij de steun van lokale handelaars konden we een prijzenpot van meer dan 120 prijzen in de etalage zetten! René Longhez mocht met de hoofdprijs naar huis (was dat niet al eens gebeurd?).
Het werd een gezellige avond waar iedereen de tijd vond om wat bij te praten. De voorzitter zette ook een aantal helpende handen in de bloemetjes. Zeker voor herhaling vatbaar.

Terugblik op Matineeconcert 29-10-2017

Voor de derde keer op rij kozen we voor de formule van een matineeconcert. Onder leiding van dirigent Anthony Devriendt bracht de Harmonie een gevarieerd programma. We zetten het concert in met Pastime with good company, een werk van King Henry VIII. De gebroeders Plessers namen alvast de ‘tambour’ partij voor hun rekening. Met English Folk Song Suite van Ralph Vaughan Williams stond er een echte klassieker op het menu. Dit werk was namelijk het eerste echte muziekstuk dat werd geschreven voor harmonieorkest. We sloten het eerste deel af met Song and Dance. Dit stuk was de aanleiding voor de rode draad van het concert. We maakten ook plaats voor een ingetogen moment. Remembering the Fallen Ones werd opgedragen aan René Carlier, voormalig hoboïst en aan Gaston Coppye, die gedurende enkele weken de muzikale leiding had over onze harmonie. Met het beklijvende Songs from the Catskills van Johan de Meij en het ophitsende Ritual Firedance stonden de muzikanten voor een echte uitdaging. Het programma werd aangevuld met de filmmuziek van Disneys Beauty and the Beast en Grease. Het concert werd afgesloten met het luchtige Tico-Tico  waarbij de houtblazers op de voorgrond traden. Het programma werd vakkundig aan elkaar gebreid door onze cornettiste Vicky. Ze doorspekte de muziek met pittige en gevatte anekdotes over het orkest. De muzikanten kijken alvast uit naar het volgende Winterconcert.

In memoriam Gaston Coppeye

Op 26 september 2017 overleed Gaston Coppye. Hij was een gewaardeerde dirigent in en buiten de Zennevallei. Vanaf november 2013 dirigeerde hij ook enkele weken de Halse Harmonie.

Gaston kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Heel wat Leeuwenaars zullen zich nog zijn vader Sylvain Coppeye herinneren, die als meester in de dorpsschool de jongens leerde notenlezen en zingen. Na zijn klassieke humaniora studeerde Gaston aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Dat hij een bijzonder begaafd student was, bewees hij met eerste prijzen in notenleer, muziek-geschiedenis, hoorn, transpositie en muziekpedagogie.

Zijn professionele loopbaan oogt indrukwekkend. Van 1973 tot 2012 was hij als hoornist tweede solist actief bij de filharmonie van Antwerpen. De onderwijsmicrobe zorgde ervoor dat hij enkele jaren als leraar aan de muziek-academie van Sint-Agatha-Berchem en de kunstacademie van Brussel aan de slag kon.

Gaston doceerde niet enkel muziek, hij was ook een enthousiaste dirigent die erop toezag dat muzikanten graag naar de repetitie kwamen, maar ook een kundig diplomaat die ervoor zorgde dat er geen onderlinge wrijvingen ontstonden tussen de muzikanten. Getuige daarvan zijn de talrijke fanfare- en harmonieorkesten die hij onder zijn hoede had: Vlezenbeek, Vilvoorde, Appelterre, Ruisbroek, Strombeek-Bever, Terlanen (Overijse), Sint-Jozef Dworp, Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Michael Ter Laenen en het Alaudakoor in zijn geboortedorp.

Hij kreeg op 11 september 2017 nog van de Vlaamse muziekfederatie Vlamo het gouden dirigeerstokje als bekroning voor een leven in het teken van muziek. Toen brachten tijdens een promenadeconcert in de kiosk op de Grote Markt in Halle zes harmonieën en fanfares een pakkend huldemoment voor Gaston. Gaston Coppye dirigeerde er zelf nog de K.M. Sint Cecilia Sint-Pieters-Leeuw voor zijn laatste favoriete muziekstuk ‘Amitiés’ van Lorenzo Pesceddu.

(in memoriam overgenomen uit http://sint-pieters-leeuw.eu)

DVN 48

Vanaf nu kan u het 48ste nummer van De Vrolijke Noot downloaden van onze site.
Veel leesplezier.

De Vrolijke Noot nr. 48

Aperitiefconcert 3 juni 2017

SinksenconcertOp zaterdagavond 3 juni verzorgt de Harmonie haar deel van de Sinksenconcerten die georganiseerd worden door de stad Halle. Op het programma staat licht verteerbare muziek. We nemen u mee doorheen de magische filmmuziek van Hans Zimmer. Of wat dacht u van een lekkere medley van Prince? In elk geval duimen we nu al voor zomerse temperaturen zodat u zonder zorgen kan genieten van heerlijke muziek. Afspraak op 3 juni om 19.30 uur op de Grote Markt van Halle.

Oproep: breid ons archief uit

HalseHarmonie1897De Harmonie beschikt over een uitgebreid archief met documenten, foto’s en voorwerpen die meer dan twee eeuwen werking documenteren. Maar het kan altijd vollediger! Heeft u iets liggen in verband met onze vereniging? Spreek dan een bestuurslid aan of mail naar info@khhalle.be. Alvast bedankt!